Facebook

Yhteystiedot

riskilatimo@gmail.com

Uutiset

23.4.2014KotisivutLue lisää »21.5.2013ValtuustoaloiteLue lisää »10.12.2015Ranska teki historiaaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:132697 kpl

Urpilainen ja VM:n Hetemäki jatkavat pupun syöttöä 2

11.06.2013

Ministeri Urpilainen ja VM:n Hetemäki jatkavat selittelyitään Kreikan vakuusasiassa. Meillä Hyvinkäällä 6.6 kuoroon liittyi Aamupostin sivuilla J.Kukkola. Kirjoittaja toisteli Urpilaisen ja kumppanien tulkintoja. He toistelevat: Jos Kreikka jättää maksamatta velkansa, meillä on vakuus. He myöntävät, että ns. vakuus on Kreikkalaisten pankkien kanssa solmittu tuottojenvaihtosopimus eli synteettinen johdannainen. Tämän perusteella saamme takaisin, huomaa: itse maksamamme summan, noin 920 miljoonaa euroa. Tosin vasta 30 vuoden kuluttua, jos nämä tuella elävät pankit ovat vielä olemassa. Näille pankeille on Euroryhmä joutunut antamaan tukea 50 miljardia euroa. Muutoin ajatus vakuudesta, joka saadaan 20%:sta lainatusta pääomasta, on järjenvastainen. Mistä pankista saamme tuollaisella vakuudella lainaa?

Mainittu 920 miljoonaa korkoineen lankeaa maksettavaksi vain siinä tapauksessa, että Kreikka yksipuolisesti jättää maksamatta, tähän nimenomaiseen tukipakettiin kuuluvat velkansa. Tämä mahdollisuus ei ole todennäköinen, koska Kreikka ei tule rikkomaan sääntöjä, vaan sille täytyy antaa lähes joka vuosi uusi tukipaketti, sillä Kreikan velat ovat jättimäiset ja kasvavat koko ajan. Kreikka ei ole pystynyt lyhentämään velkaansa tai edes maksamaan korkoja.

Kreikan velat ovat kasvaneet kriisin aikana vielä 130 miljardia euroa ja kokonaisvelka on nyt noin 430 miljardia euroa, ollen vuoden lopussa 180% bkt:sta. Kriisirajana pidetään 60%:tia bkt:sta. Tässä tilanteessa on vain kaksi mahdollisuutta. Suomi pakottaa Kreikan selvitystilaan ja maa lempataan eurosta. Näin saamme tuon maksamamme 920 miljoonaa mahdollisesti takaisin. Tältä osin täytyy todeta, mahdolliset vahingot olisivat vastaavaa summaa pienemmät ilman näitä järjestelyitä.

Toinen ja ainoa näkyvissä oleva vaihtoehto on Kreikan velkojen anteeksianto euroryhmän toimesta heti Saksan syksyisten vaalien jälkeen. Tässä tilanteessa meillä ei ole vakuuksia, sillä Kreikka ei ole sopimusrikkoja. Eduskunnan valtionvarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi pitää mahdollisena, että euromaat joutuvat antamaan anteeksi Kreikan lainoja. Tosi hän toivorikkaana olettaa, ettei ihan välittömästi. Myös hän toteaa, että tässä tilanteessa Suomella ei ole vakuuksia. Taloussanomat, Helsingin Sanomat ja Financial Times ovat samaa mieltä.

Eri mieltä on Kukkola, joka tosin kirjoittaa mm. Eurokriisi ja vakuusasiat ovat hyvin monimutkaisia ymmärtää ja siksi niistä liikkuu paljon väärääkin tietoa ja epäselvyyksiä. Tässä mielipiteessä kompaan Kukkolaa ja toivon hänen keskittyvän tiedon hankintaan. Taannoin A.Stubbi ministerin ominaisuudessa kirjoitti: "Jos joku vielä väittää, että Kreikan asiat eivät ole kunnossa, niin sellainen on pölhöpopulisti". Kreikan asiat ovat nyt siinä kunnossa, että jollain aikavälillä kirjaamme 5,6 - 7 miljardin tappiot tästä mainiosta bisneksestä. Eurostoliitto haaveille tulee kova hinta.

Jutta Urpilainen ja VM:n Hetemäki ovat myös väittäneet, että Suomi ei suostu Kreikan velkojen leikkaukseen. Väite on perätön, sillä eduskunta hyväksyi 14.5.2013 , että Kreikan laina-aikaa pidennetään vuoteen 2058 ja Suomen takausaikaa ERVV:n tukiluotoille vuoteen 2070. Lisäksi Kreikalle on myönnetty kymmenen vapaavuotta. Laina voidaan nollata myös pidentämällä laina-aika iäisyyteen ja nollaamalla korko. Näin on käytännössä menetelty. Maksamme itse Kreikan velat ja korot. Muut tukipakettimaat seuraavat perässä jollain aikavälillä. Kauniisti sanottuna, olemme kaulaamme myöten suossa.

Vesa Väyrynen Hyvinkään PS

23.04.2014Kotisivut
21.05.2013Valtuustoaloite
10.12.2015Ranska teki historiaa
05.04.2015Vaalit
09.08.2013Tappolista oli liikaa Hyvinkään Perussuomalaisille
18.06.2013VALTUUSTOALOITE PAKOLAISTEN VASTAANOTTAMISEN KESKEYTTÄMISESTÄ HYVINKÄÄLLÄ
11.06.2013Urpilainen ja VM:n Hetemäki jatkavat pupun syöttöä 2
22.04.2013Ryhmämme kanta
09.04.2013Puheenjohtajan terveiset
08.03.2013Helsingin ja Uudenmaan Perussuomalaisten lausunto metropolihallinnosta

Siirry arkistoon »